La futura

La Futura és una tipografia dissenyada el 1927 i encara es considera uan font moderna que transmet progrés. La veiem per tot arreu: en cotxes, mobles i, fins i tot, a la Lluna. La Futura es va utilitzar a la placa que va quedar-se a la Lluna en la missió Apol·lo 11.

Dades curioses

> És una tiopografia sans serif dissenayada per l’alemany Paul Renner el 1927.

> Se la considera una font progressiva que representa l’avantguarda europea.

> Tot i ser la tipografia més representativa de la Bauhaus, la Futura no va ser dissenyada per la famosa escola.

> Va ser utilitzada en la placa que va quedar-se a la Lluna en la missió Apol·lo 11 el 1969.

> La Futura segueix sent una de les tipografies de lletra més importants utilitzats avui en dia.

> Va ser comercialitzada com “die Schrift unserer Zeit”, o en català, “la font del nostre temps” por la fundició Bauer.

Orígens

Per a dissenyar la tipografia, Paul Renner es va basar en l’estil geomètric de la Bauhaus, que va tenir el seu màxim esplendor entre els anys 1919 i 1933. La ideologia Bauhaus es basava en la geometria simple, moderna i funcional. La funció sobre la forma va donar com a resultat un tipus de lletra que no inclou elements ornamentals innecessaris. Les lletres minúscules com la ‘a’ són l’excepció en l’amplada.  Els ascendents i descendents de les lletres minúscules són més altes que les majúscules. Això fa que la font es vegi elegant i es diferencii d’altres fonts geomètriques. Això també significa que en un paràgraf la font necessita més interlínia que en altres casos.

Difusió

La Futura forma part del grup de fonts que funcionen bé en cos de text o en display. Podem veure la Futura en anuncis i en logotips, com Ikea (abans del redisseny del 2010), Absolut Vodka, Domino’s Pizza, Nike i Volkswagen. En pel·lícules s’ha utilitzat a V de Vendetta, American Beauty, 2001: Odissea a l’espai, Gravity i en moltes més.

Conclusió 

Després de més de 90 anys, la Futura segueix sent una de les fonts preferides de dissenyadors i publicistes. es tracta d’una tipografia atemporal, concisa, versàtil i pràctica.